top of page
Site logo - Psykolog Joanna Wilkås

Du kan boka ett samtal direkt via min onlinebokning och välja en tid som passar dig. Fundera över om du vill ses på plats i centrala Örebro eller via video.

Boka online

Computer to book online.

Du får berätta vad du brottas med och vad du vill ha hjälp med. Jag lyssnar och ställer frågor. Tillsammans kikar vi på vad du vill uppnå och vilka hinder som finns.

Första samtalet

Two people alking in therapist office

Vi arbetar utifrån dina behov. Det kan t.ex. handla om problemlösning eller verktyg för att hantera tankar och känslor. Du bokar själv nästa samtal utifrån vad som passar dig.

Fortsättningen

Pieces of a puzzle. To illustrate how we move forward.
  • Skribentens bildJoanna Wilkås

När är det läge att gå och prata med någon?

Uppdaterat: 26 jan.

Uttrycket att "gå och prata med någon" har du säkert hört. För de flesta är det välkänt att det oftast inte betyder att prata med vem som helst, utan ett uttryck för att prata med någon professionell. Men när är det egentligen läge att söka professionellt stöd?En person som valt att gå och prata med någon, någon professionell eller psykolog


Att söka stöd och prata med någon om ens tankar och känslor är ett steg mot välmående och självförståelse. Många gånger räcker det att prata med en vän eller familjemedlem, men andra gånger kanske det behövs ett mer professionellt stöd. Som psykolog möter jag ofta människor som funderar över när det är rätt tidpunkt att söka hjälp hos en psykolog eller psykoterapeut. Här nedan beskriver jag kort några situationer där det kan vara fördelaktigt att ta steget och prata med någon.


  1. När känslorna blir överväldigande: Livet har sina upp- och nedgångar, men ibland kan känslorna bli så överväldigande att de påverkar vardagen negativt. Om du märker att du har svårt att hantera dina känslor, att de påverkar ditt arbete, dina relationer eller din fysiska hälsa, kan det vara en signal om att söka stöd.

  2. När du upplever återkommande problem: Om du befinner dig i en situation där du ständigt brottas med samma problem eller mönster, kan det vara en indikation på att det är dags att prata med någon. Som psykolog kan jag hjälpa dig att identifiera och förstå dessa mönster samt ge verktyg för förändring.

  3. När du känner dig isolerad: Att känna sig ensam och isolerad kan vara en påfrestande upplevelse. Ibland handlar det om en reell ensamhet, och ibland kan vi känna oss ensamma trots att vi har människor runtomkring. Om du saknar en känsla av samhörighet eller stöd i ditt liv, kan en psykolog eller annan professionell vara en neutral och stödjande person att dela dina tankar med.

  4. Vid stora livsförändringar: Stora livsförändringar som separation, förlust av ett arbete eller andra betydande händelser kan skapa en känsla av kaos. Även händelser som i grunden ses som positiva som att bli förälder eller gå in i en ny relation kan vara omvälvande. Att prata med någon under dessa perioder kan hjälpa dig att navigera genom förändringarna och hitta nya sätt att hantera svårigheter.

  5. När du märker fysiska symptom: Ibland manifesteras psykologiska problem genom fysiska symptom som sömnsvårigheter, magbesvär, hjärtklappning eller värk och spänningar i kroppen. Om du upplever sådana fysiska besvär utan fysisk orsak, kan det vara en signal om att det är dags att söka professionellt stöd.

  6. När du vill utvecklas som person: Kanske finns det någon del av dig som du inte är helt nöjd med och kämpar med för att förändra. Eller så är du rätt nöjd, men längtar efter nya utmaningar, att optimera och att få bli den bästa versionen av dig själv. Dessa frågor får du sällan hjälp med i den offentliga sjukvården, men de är en utmärkt anledning till att söka dig till en privat psykolog.


Att söka hjälp är inte ett tecken på svaghet, utan snarare ett tecken på styrka och självinsikt. Som psykolog kan jag erbjuda en objektiv och trygg miljö där du kan utforska dina känslor och utmaningar. Kom ihåg att du inte behöver vänta tills problemen når en krispunkt – att prata med någon i ett tidigt skede kan vara ett positivt steg mot en ökad självförståelse och ett bättre känslomässigt välmående.Du är alltid välkommen att boka ett samtal om du behöver.
74 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page