top of page
Site logo - Psykolog Joanna Wilkås

Du kan boka ett samtal direkt via min onlinebokning och välja en tid som passar dig. Fundera över om du vill ses på plats i centrala Örebro eller via video.

Boka online

Computer to book online.

Du får berätta vad du brottas med och vad du vill ha hjälp med. Jag lyssnar och ställer frågor. Tillsammans kikar vi på vad du vill uppnå och vilka hinder som finns.

Första samtalet

Two people alking in therapist office

Vi arbetar utifrån dina behov. Det kan t.ex. handla om problemlösning eller verktyg för att hantera tankar och känslor. Du bokar själv nästa samtal utifrån vad som passar dig.

Fortsättningen

Pieces of a puzzle. To illustrate how we move forward.
  • Skribentens bildJoanna Wilkås

Hur jag som psykolog kan hjälpa dig som kämpar med övervikt

Fyra veckor in på det nya året och jag gissar att det är en hel del som kämpar med nyårslöften som på det ena eller andra sättet handlar om viktnedgång. Att så många idag kämpar med övervikt betyder att viktnedgång är både svårt och komplext. Jag som psykolog kan stötta på flera sätt.

 


Överviktig person som tränar ute på vintern


Jag vill börja med att säga att det är okej att leva med en stor kropp. Vikt är komplext och det viktskammande som länge funnits i samhället hjälper ingen. Däremot vet vi att övervikt och framför allt obesitas innebär en ökad risk för ohälsa och sjukdom. Därför är det viktigt att du oavsett vikt tar hand om dig och din kropp.

 

Det finns många orsaker till att det kan vara svårt att få till hälsosamma levnadsvanor och viktkontroll. Det finns också många olika sätt för att ta hjälp och stöd. Du kan vända dig till läkare, fysioterapeut, dietist eller kanske till någon av alla de viktforum som finns där du kan ta stöd av andra som kämpar med övervikt. Men här nedan vill jag kort beskriva när du kan välja att söka dig till mig som psykolog för stöd gällande övervikt.

 

  1. När du vill göra livsstilsförändringar: Att försöka förändra sin livsstil, särskilt när det gäller kost och motion, kan vara en utmaning. Om du känner att du kämpar med övervikt och att dina försök till förändring inte ger önskade resultat, kan jag hjälpa dig att utforska underliggande faktorer och hinder, och erbjuda stöd för att skapa långsiktiga förändringar.

  2. När övervikten påverkar självkänslan: Många upplever en stark koppling mellan övervikt och självkänsla. Det kan handla om negativ självbild, obehag för att visa sin kropp i badkläder eller i omklädningsrum eller att man faktiskt drar sig undan och undviker dessa sammanhang. Som psykolog kan jag stötta dig i att bygga upp en mer hälsosam självbild och mer positiv attityd gentemot din kropp så att du kan leva det liv du önskar, oavsett vikt.

  3. Vid emotionellt ätande: Om du märker att du använder mat som en form av tröst eller belöning och att detta leder till ett ohälsosamt förhållande till mat så kan det vara läge att ta stöd av en psykolog. Jag kan hjälpa dig att utforska de känslomässiga utlösarna bakom ditt ätande och erbjuda strategier för att hantera dessa känslor på ett mer konstruktivt sätt.

  4. När du behöver stöd för att sätta och nå hälsomål: Att sätta realistiska och hållbara hälsomål är en avgörande del för att lyckas med livsstilsförändringar och ofta svårare än många tror. Som psykolog kan jag hjälpa dig med stöd, motivation och konkreta strategier för att sätta och nå dina mål på ett hälsosamt sätt.

  5. När andra faktorer som stress och sömn påverkar: Övervikt är som sagt komplext. Förutom kost och motion kan exempelvis biologiska, kontextuella och hormonella faktorer påverka. Som psykolog kan jag hjälpa dig med strategier för att optimera sömn och återhämtning vilket kan skapa ökad ork och energi till livsstilsförändringar, men också ge en hormonell påverkan som kan vara det som får vikten att lossna efter en envis platå.

 

I Socialstyrelsen riktlinjer för vård vid obesitas nämns tre behandlingsmetoder; kombinerad levnadsvanebehandling, läkemedelsbehandling och kirurgi. Jag har gått Överviktsenheten Örebros utbildning i kombinerad levnadsvanebehandling och har grundläggande kunskap kring kost och motion för god hälsa. Som psykolog kan jag också bidra med extra kompetens när det kommer till hur du kan genomföra beteendeförändringar och hur du kan hantera tankar och känslor på vägen.

 

Välkommen att boka ett samtal hos mig!
40 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page